• 2018. augusztusi tenyészértékbecslés

  A MASTERRIND bikái kiemelkedően teljesítettek a 2018. augusztusi tenyészértékbecslésen, a négy német toplistából háromnak szereztük meg a #1 helyét, ezzel folyamatosan vezetve a német ranglistákat. A lányokkal igazolt fekete-tarka Top 10-ben 7 bikánk van, a lányokkal igazolt vörös-tarka Top 15-ben 8 bikánk van és a genomikus Top 15-ben 7 bikánk van a német listákon, ezzel is alátámasztva a MASTERRIND GmbH vezető szerepét a német Holstein tenyésztésben.

   

  MASTERPROVEN - lányokkal igazolt bikák:

  A legjobb Mogul apaságú bikánk, Kax Murano a #1 helyet szerezte meg a német értékelésben össztenyészérték (RZG 150) és termelés (RZM 156) (2607 GTPI) alapján is. A MASTERRIND lányai alapján újonnan értékelt bikája Harvey (Hunter x Superstition x Juwel) rögtön a 3. helyre került a figyelemre méltó 147 RZG össztenyészértékkel. Harvey pedigréje alapján változatosságot kínál, kiváló termeléssel és pozitív fitnesszel.

  Rögtön mögötte, a német Top Lista #9 helyén következik RZG alapján a népszerű MASTERPROVEN (lányokkal igazolt) zászlóshajónk, Weelder Special Force, (G-Force x Planet x Shottle), aki még egy pontot javított, RZG 144 értékre, amely 6126 termelésben lévő lányán alapszik. A nagyon jól termelő, nyereséget hozó Force lányok tökéletesek a kötetlen istállós tartástechnológiához és a további laktációk során is egyre jobban teljesítenek. Ezek ismeretében nem is meglepő a fantasztikus élettartam érték: RZN 130, sőt, Force a #1 bika a német magas megbízhatóságú listán (RZM 136, TPI 2221, NVI 248).

  Augusztusban csatlakozott a német elit bikák között az utódok alapján minősült apaállatok sorához 136 RZG értékkel a gyönyörű, Let it Snow apaságú Vendairy Lendary (Let it Snow x Bookem x Bolton) akinek illusztris pedigréje a nagyszerű Whittier-Farms Lead Mae EX-95 tehéncsaládig vezethető vissza. Lendary valóban teljes körű csomagot nyújtó bika, amely ötvözi a pedigrét, típust, termelést, fitneszt és a ritka BB genotípust Kappa-kazein-ből (TPI 2393).

  A Snow RF apaságú Soko Red (Snow RF x Gerard x Mr. Burns) bent maradt a német Top 10-ben, kitűnő választás a vörös-tarka Holsteinben a termelés és típus javítására (RZG 133, TPI 2005).  +

  Kax Murano Anyja: NOG Desiree

  KNS Baldur (Balisto x Epic x Man-O-Man) kitűnően debütált mint a legjobb lányokkal igazolt Balisto apaságú bika a német Top 10 #8 helyét foglalta el RZG 145 értékkel. Baldur a népszerű és jól ismert Radieuse EX-91 (Jocko Besne apasággal) tehéncsaládból származik és már genomikus bikaként is nagy igény volt rá. Nagyanyja a Man-O-Man apaságú KNS Rendezvous VG-85, Boss is Rendezvous fia. Baldur teljesítményével egyre inkább meg vannak elégedve partnereink. Júliusban a Tarmstedt-i kiállításon mutatták be Baldur első lányait, amelyek igen jó benyomást keltettek stílusos, elegáns megjelenésükkel, élességükkel és jól illesztett tőgyeikkel. Baldur kiemelkedő csomagot kínál: magas beltartalom, kitűnő típus, kiváló fitnesz, ezenfelül génjeiben hordozza mindkét keresett kazein-genotípust BB & A2A2 (GTPI 2410).

  Baldur

  Idén augusztusban a másik fantasztikus új belépőnk a lányokkal igazolt kínálatban RR Bestboss (Boss x VG-88 Maxim x EX-90 Shottle) a híres Broeks MBM Elsa tehéncsaládból. Elsa Snowman anyja. Bestboss a magas össztenyészértéke (RZG 149) ellenére sem került fel a német toplistákra, mivel még viszonylag kevés lánya van, így az élettartam tenyészértékei még mindig genomikus értékek. Bestboss már genomikus bikaként is igen népszerű volt és első lányai igazán jól kiegyensúlyozott, erős tehenek, enyhén csapott, széles farral és funkcionális tőgyekkel (RZM 145).

  Bestboss

  A már most is igen erős, lányokkal rendelkező vörös-tarka mezőnyünk ebben a körben kiegészült az izgalmas Sympatico-fiúval, Sunny Red-del (Sympatico x Observer x Goldwyn), aki rögtön a #5 helyre katapultálta magát a német vörös-tarka top listán RZG 135 össztenyészértékkel. Sunny Red teljes testvére Step Red-nek aki tejhozam szempontjáből a vörös-tarka genomikus lista első helyezettje. Mindketten Observer apasággal büszkélkedhetnek a híres red faktoros Curr-Vale Goldwyn Delicious RC EX-94 családból. Sunny Red magas termelést örökít sekély tőgyekkel és szuper elléslefolyással (TPI 2134).

  Hunter Harvey

  Weelder Special Force

  Lendary

  Soko Red

  Sunny Red

  MASTERGEN - Genomikus bikák:

   

  Az augusztusi tenyészértékbecslésen számos új izgalmas MASTERGEN (genomikus) bika mutatkozott be és került fel a német listák élére, ezzel is segítve partnereink állományának fejlődését, genetikai előrehaladását.

  Korábbi listavezetőnk, Bestday (Bestboss x Balisto x Emerald), most a #3 helyre került annak ellenére is, hogy össztenyészértéke 1 pontot javult RZG 162-re. A nagyon keresett Bestboss apaságú bika a Wilcoxview Rudi Cali családból magas termelést és kitűnő tőgyeket örökít, ezen felül közepes méretű, egészséges tehenek születnek utána, amelyek várhatóan hosszú élettartamúak lesznek bármely technológiában (PLI 768, NVI 321).

  A német Kerrigan apaságú bikák listáját a MASTERRIND népszerű bikaelőállító apaállata, GGA Keith (Kerrigan x Balisto x Goldship) vezeti, aki szilárdan tartja helyét a német Top 15 listán RZG szempontjából, miközben magas beltartalmat örökít, kitűnő típussal és tőgyekkel, valamint kiváló egészségi tulajdonságokkal (RZG 158, ISU 218, ICO 4652).

  Superjet

  A MASTERRIND elit Superhero apaságú bikái közül kiemelkedik még Fustead Superday (Superhero x Rubicon x AltaOak), aki az amerikai Glen-Toctin Bolton Lucille EX-90 család leszármazottja. Superday tökéletesen ötvözi a magas tejhozamot, kitűnő típust és fitneszt és világszintű érdeklődés várható iránta bikaelőállító apaállatként is, mivel az Észak-Amerikai értékelési rendszerben torony magas helyezést ért el (2872 GTPI, NM$ 923).

  A MASTERRIND nagy újdonsága a Salvatore apaságú bikák kitűnő minősítése. A fitnesz-specialista Heidenskipster Spitfire (Salvatore x Montross x Numero Uno), a Morningview Converse Judy család kiváló leszármazottja. Spitfire a progresszív árutermelő vonalat kereső tenyésztők álma: alacsonyabb termetet, jól kiegyensúlyozott testfelépítést és szuper fitnesz tulajdonságokat örökít magas leány fertilitás és könnyű elléslefolyás mellett (RZG 153, RZFit 153, GTPI 2741). Mostantól hivatalosan is széles körben elérhető Salvo RDC (Salvatore x Commander x Supersire), a Wesswood-HC Rudy Missy-ET EX-92 tehéncsaládból. Salvo-t globálisan használják bikaelőállító apaállatként, mivel az amerikai bázis szerint ő a #1 Red faktoros bika Net Merit Dollar érték tekintetében (NM$ 925, GTPI 2803, RZG 143).

  A MASTERRIND vörös-tarka kínálatából kiemelkedő DG Col Spark Red (Salvatore x Debutant x Brewmaster) a vörös Salvatore-fiú, aki idén augusztusban könnyedén nyerte a #1 helyet a német vörös-tarka genomikus listán. Spark Red megtartotta helyét a világszintű bikaelőállító apaállatok között is, lélegzetelállító 162 RZG és 2590 GTPI értékeinek köszönhetően!

  Az új genomikus #1 a német listán a MASTERRIND új fiatal bikája, Gywer RDC (Gymnast x Lobach x Snow RF) aki augusztusban az RZG lista élén debütált 165 RZG értékkel (RZM 150, ICO 4908, ISU 208). A red faktoros Gywer a nagyszerű Dixie-Lee Aspen EX-92 tehéncsaládból származik és a hihetetlen +2239 tej kg mellett kitűnő típust és kivételes egészségi tulajdonságokat örökít.

  Bestday

  Németország #1 Charley apaságú bikája, Summerlake (DG Charley x Balisto x Mogul), a #9 helyen áll a német genomikus Top 10-es listán, tejzsír szempontjából a legjobb értékkel (+102 tejzsír-kg), amit nagyon jó tőgyegészséggel és hosszú élettartammal, plusz könnyű elléslefolyással ötvöz (RZM 148, ISU 203).

  Másik új csillagunk, a Rudolph Missy családból származó Superjet (Superhero x Balisto x Numero Uno) a #12 helyre érkezett össztenyészérték alapján (RZG 158). A MASTERRIND izgalmas Superhero apaságú bikáinak egész sorát vezeti Superjet, annak köszönhetően, hogy hihetetlen beltartalmat örökít, széles medencével, nagyon jó típussal és jó formájú, arányos tőggyel kombinálva, amihez még hozzájárul a kiemelkedően hosszú hasznos élettartam. A Superhero-fiúk közül a következő Sir James (Superhero x Yoder x Lexor) a Bookem családból, aki az igen jó 156 RZG össztenyészértékkel debütált, bekerülve ezzel a német Top 25-be.

  Sir James

  Aurora Supertramp (Superfly x Bombero x Mayfield) az amerikai NorzHill Bench Winny-ET EX-94 (GTPI 2719, ISU 213) családból és Mr Ragen Radcliff (Ragen x Jacey x Numero Uno) (GTPI 2754, RZG 155) a Sandy-Valley Robust Ruby EX-90 családból a MASTERRIND kínálatában lévő két érdekes bika kiváló alternatívát jelentenek, mindketten igen jól minősültek, különösen az amerikai értékelés alapján.

  Supertramp

  A Legendary apaságú német bikák közül különösen kiemelkedik a MASTERRIND izgalmas új belépője, Penn-England Level One (Legendary x Josuper x Mc Cutchen). Level One után magasabb, erős mellkasú tehenek születnek, széles farral és kivételesen jó, feszes, arányos tőgyekkel (RZG 153, GTPI 2753).

  Penn-England Level One

  Legújabb Show-típusú bikánk a kivételes testalakulást örökítő Mattenhof Grandprix, Jacoby első fiai közül, akinek anyja az Európai Bajnok Tehén (All-European Champion Cow), Atwood Galys-Vray EX-94 (PTAT 3.57, RZE 134).

  Gywer RDC

  Summerlake

  Keith

  Superday

  Radcliff

  Heidenskipster Spitfire

  Salvo RDC

  Mattenhof Grandprix

  DG Col Spark Red

 • 2018. április tenyészértékbecslés

  A MASTERRIND ismét sikeresen szerepelt a 2018. áprilisi tenyészértékbecslésen, számos új izgalmas bikánk került a német top listákra. A fekete-tarka lányokkal igazolt bikák között 5 bikánk van a német Top 10-ben, a fekete-tarka genomikus listán pedig 10 bikánk található a német Top 20-ban, ezzel erősítve a MASTERRIND #1 helyét a német Holstein tenyésztési programban.

  A hivatalos német áprilisi tenyészértékbecslésen történt meg a szokásos éves bázisváltás a relatív tenyészértékek tekintetében, bemutattak egy új hasznos élettartam értékelési modellt, ezenkívül a fertilitási és főként az ellési tulajdonságok adatbázisa is javult. A 2017. decemberi értékbecsléssel összehasonlítva a 2018. áprilisi tenyészértékbecslést figyelembe kell venni a bázisváltást: -3.6 RZG (Össztenyészérték) pontszám, -2.3 RZE (Összküllem) pontszám és -4.2 RZN (Élettartam) pontszám átlagosan a fekete-tarka Holstein bikáknál.

   

   

  MASTERPROVEN - lányokkal igazolt bikák:

  Az áprilisi tenyészértékbecslés egyik nagy nyertese a G-Force apaságú Weelder Special Force (G-Force x Planet x Shottle) a jól ismert Walkup Bell Lou Etta VG-88 családból. Force a #6 helyre került a német RZG toplistán, 143 RZG értékkel (TPI 2247, NVI 288). Az éves báziscsökkentés ellenére az 1165 termelő, illetve 232 küllembírálattal rendelkező lánya kitűnő teljesítményének köszönhetően szinte változatlanok maradtak az értékei. Az idei 45. Schau der Besten aukción a közönséget lenyűgözte a 2. laktációban lévő jól fejlett Force apaságú nőivarú ivadékcsoport. Force lányai valóban profitot termelő tejelő tehenek, amelyek megfelelnek bármely menedzsment rendszerben. Force kitűnik az egészségi tulajdonságaival és a legjobb fertilitású bikák közé tartozik.

  Soko Red

  Weelder Special Force

  A Snow RF apaságú Soko Red (Snow RF x Gerard x Mr. Burns) most minősült először lányai alapján és rögtön a #3 helyre ugrott a német vörös-tarka listákon, a figyelemre méltó 136 RZG értékkel. Soko Red a tejhozamot és az összküllem értékeket is szerencsés ötvözetben javítja (+1794kg Tejhozam, TPI 2019).

  MASTERGEN - Genomikus bikák:

   

  A MASTERGEN körbe tartozó bikáink decemberben továbbra is uralják a német toplistát. Nem kevesebb, mint 10 (!) MASTERGEN bika került fel a német Top 20 listára!

  Bestday

  K&L JT Jameson (Jetset x Balisto x Man-O Man) ismét bekerült a német össztenyészérték top 10-es listába, RZG alapján a #6. helyet szerezte meg, a Jetset apaságú németországi fiúk között megőrizve elsőségét. Jameson a jól ismert Tui Onyx Nick tehéncsalád leszármazottja, magas beltartalmat, hosszú hasznos élettartamot, könnyű elléslefolyást, kitűnő típust és feszes, sekély tőgyeket örökít (RZG 159, ICO 4711, 331 NVI).

  Backstage

  A listákon magas helyezést elért Modesty apaságú bikáink közül különösen kiemelkedő Bacon-Hill Montgomery (Modesty x Kingboy x Numero Uno), amely a magas termelés, kitűnő típus, illetve az igen keresett BB és A2A2 kazein genotípus egyedi ötvözetét kínálja (RZG 142, GTPI 2747, NM$ 831).

  Bacon Hill Montgomery

  Ptit Coeur Doorman Darlingo (Doorman x Gold Chip x Mr. Sam) a #1 helyet tartja típus szempontjából a német fekete-tarka bikák között (RZE 147, PTAT 2.99). Darlingo anyja, DH Gold Chip Darling EX-95 EX-96 MS, nemrég nyerte meg a Svájci Nemzeti Show-n a Grand Championship bajnoki címet(Expo Bulle 2018).

  Jameson

  Ptit Coeur Doorman Darlingo

  Az áprilisi értékbecslés még jobban megerősítette a MASTERRIND vezető szerepét a német Holstein tenyésztésben, mivel a német genomikus top 20-as fekete-tarka listán minden második bika a miénk.

   

  A Bestboss apaságú Bestday (Bestboss x Balisto x Emerald) a Wilcoxview Rudi Cali EX-92 család-ból az #5. helyről a #1 helyre ugrott a 161 RZG értékkel. Bestday családi hátterében  14 generáción keresztül kizárólag VG(nagyon jó)/EX(kitűnő) minősítésű tehenek voltak, magas tejhozamot örökít, hosszú hasznos élettartammal, ezen felül béta-kazein szempontjából A2A2 genotípussal rendelkezik (PLI 729, INET 493).

  A Charley apaságú bikák közül Németországban a legjobban minősült Summerlake (DG Charley x Balisto x Mogul), amely stabilan tartja a #4 helyet a német össztenyészérték top 10-es listán a meg-győző 160 RZG értékkel (+105 Zsír-kg).

  Summerlake

  A Battlecry apaságú bikái között a német listák élén szerepel Barkeeper (Battlecry x Galaxy x Beacon) (RZG 159, 351 NVI) a #2 helyen, a genomikus toplistán pedig a #8 helyen. Nem sokkal lejjebb, a #16 helyen végzett RR Backstage (Battlecry x Boss x Maxim) 157 RZG értékkel, így tökéletesítve a Battlecry apaságú bikáink körét.

  Az áprilisi német Top 10 RZG lista az izgalmas új belépővel, GGA Keith-el (Kerrigan x Balisto x Goldship) lett teljes (159 RZG). A nagymúltú German J-család (Giesmann, Halsbek) leszármazottjaként a kitűnő örökítő értékekkel rendelkező Kerrigan apaságú bika semmi kívánnivalót nem hagy, mivel nem csak a német listákon, hanem az európai listákon is igen előkelő helyen szerepel (ICO 4755, ISU 218, PFT 4033, NVI 381).

  Keith

  Április nagy újdonsága, hogy a MASTERGEN kínálatába bekerültek Salvatore első fiai. Az egyik Salvatore apaságú bikánk Salvo RDC (Salvatore x Commander x Supersire), #2 vörös gén hordozó bika az amerikai bázis alapján, a méltán elismert Wesswood-HC Rudy Missy-ET EX-92 családból (RZG 143, GTPI 2758, NM$ 905). Salvo anyai féltestvére, Gateland a legjobb Gatedancer apaságú bika Németországban. Gateland magas beltartalmat örökít, kívánatos egészségi tulajdonságok mellett (RZG 152, GTPI 2724).

  Barkeeper

  Darlingo Anyja: DH Gold Chip Darling EX 95, MS EX 96

 • 2017. decemberi tenyészértékbecslés

  A MASTERRIND ismét igen izgalmas évadot zárt a 2017. decemberi tenyészértékbecslésen. Számos új bikánk került fel a top listákra mind a MASTERPROVEN (lányokkal igazolt), mind pedig a MASTERGEN (genomikus) bikakörünkből. A lányokkal igazolt listákon a fekete-tarka bikáink közül kettő is fent van a Top-5-ben, a vörös-tarka bikáink közül pedig 3 került be a Top-5-be. A genomikus listákon 5 fekete-tarka bikánk van a német Top-10-ben. A Masterrind szilárdan tartja németországi vezető pozícióját a Holstein szarvasmarha tenyésztésben. Emellett rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a szarvatlanságot örökítő genetikában ma a világ legjobb kínálatával rendelkezünk.

   

  MASTERPROVEN - lányokkal igazolt bikák:

  A MASTERRIND lányokkal igazolt bikái ismét kiválóan minősültek. Népszerű bikáink, mint Bangard, vagy  Weelder Special Force, decemberben is a legjobb német bikák között maradtak. Zászlós- hajónk, Heidenskipster Beart újabb 1,039 lány büszke apja lett és valóban kivételes bikának számít az összesen kb. 9000 már termelő lánnyal, amelyek nagy része Németországban van, de Lengyelországban is találunk belőlük.

   

  Beart amellett, hogy megtartotta #1 helyezését RZFIT, RZROBOT és Láb-lábvég kompozit szempontjából, képes volt egyidejűleg a tejhozamon is javítani.  Force-nak, a világszerte elismert Walkup Bell Lou Etta tehéncsaládból származó bikának, 815 lánya került termelésbe. Force 1 pontot javított az RZG és 2 pontot javított az RZM értékén, amellyel a német toplistán a 11. helyre került (143 RZG, RZM 137, TPI 2254, NVI 283).

  Weelder Special Force

  Heidenskipster Beart

  Bangard

  MASTERGEN - Genomikus bikák:

   

  A MASTERGEN körbe tartozó bikáink decemberben továbbra is uralják a német toplistát. Nem kevesebb, mint 10 (!) MASTERGEN bika került fel a német Top 20 listára!

  Vegyük elsőként a Lighter apaságú Lightstar-t (Lighter x Model x Goldday), aki fantasztikusan debütált, rögtön a # 2 helyre ugrott össztenyészérték alapján (163 RZG) Németországban, emellett #1 bika lány fertilitás értéke alapján (RZR) a német Top 100 genomikus listán. A nagyszerű fitnesz tulajdonságokon kívül magas tejhozamot és tejzsírtartalmat örökít, ráadásul olyan pedigrével rendelkezik, amelyben egyáltalán nincs Balisto vérvonal (RZM 148, RZR 130).

  A már eddig is népszerű Bestboss apaságú Bestday (Bestboss x Balisto x Emerald) a Wilcoxview Rudi Cali EX-92 családból erősen tartja #5 helyezését RZG alapján Németországban (RZG 161). Bestday magas beltartalmat örökít kivételes tőgyekkel és magas helyezést ért el szinte az összes európai bázisú ranglistán (PLI 721, ISU 202).

  Barkeeper (Battlecry x Galaxy x Beacon), decemberben a #1 helyen áll a Battlecry apaságú bikák között Németországban a figyelemre méltó 161 RZG értékkel. Battlecry a sikeres Fly-Higher Oman Stutter EX-90 tehéncsalád jól ismert leszármazottja, valódi beltartalom-specialista és népszerűsége folyamatosan növekszik, mivel igen jól értékelődött Európa-szerte (ISU 216, NVI 336, 3796 PFT).

  Bacon Hill Montgomery

  A Doorman apaságú magas tenyészértékkel rendelkező Ptit Coeur Doorman Darlingo a DH Gold Chip Darling EX-94 tehéncsaládból, újra vezeti a német toplistákat összküllem alapján 148 RZE értékkel.

   

  A világklasszis MASTERRIND bikák körét decemberben Loh Dice Red (Diamondback x Redburst x Advent) tette teljessé, amely egy korai Diamondback-fiú a  Luck-E Advent Atlanta EX-94 családból, amely az igen meggyőző RZE 137 és a feltűnően magas PTAT  3,49! összküllem értékeket kapta.

   

  Rendkívül népszerű Apoll P apaságú bikáink, Niermann-Schiplage Abi Red PP (Apoll P x Balisto x Epic) és BH Apo Red PP (Apoll P x Kanu P x Man-O-Man) megtartották vezető pozíciójukat a német homozigóta szarvatlan vöröstarka genomikus bikák decemberi listáján (RZG 151 (GTPI 2454) és 146 RZG).

   

   

  Summerlake

  Jameson

  Jazz

  BH Apo Red PP

  A második legjobb új belépőnk Summerlake (DG Charley x Balisto x Mogul) megszerezte a #3 RZG helyet a német toplistán 163 RZG össztenyészértékkel. A #1 Charley-utód növeli a tejzsír tartalmat, emellett kiemelkedő értékekkel rendelkezik tőgyegészség és hasznos élettartam tekintetében, ugyanakkor könnyű ellést is örökít (RZM 151, ISU 211).

  Az utóbbi körök legjobb genomikus bikája,  K&L JT Jameson (Jetset x Balisto x Man-O Man), szilárdan tartja pozícióját a német Top 10 (#7) listán és továbbra is ő a legjobb Jetset apaságú bika Németországban. A sikeres Tui Onyx Nick családból származó bika közepes méretű teheneket örökít kivételes tőgyekkel, hosszú hasznos élettartammal, nagyon jó tőgyegészséggel és könnyű elléssel kombinálva (RZG 161, 333 NVI).

  A Modesty apaságú bikáink kiemelkedő csoportjába tartozik S-S-I Modesty Jazz (Modesty x Kingpin x Supersire).  Jazz töretlen vonzereje annak köszönhető, hogy teljeskörű javító hatással rendelkezik és világszerte igen jól minősült a különböző bázisok alapján is (GTPI 2718, ISU 217, 3312 LPI, RZG 146). Másik Modesty apaságú bikánk Bacon Hill Montgomery (Modesty x Kingboy x Numero Uno) az elismert Unique-Style Bolton Money EX-93 tehéncsaládból (Montross anyja), nagyot ugrott TPI tekintetében, elérve a 2820 GTPI értéket (RZG 146) és számos nemzetközi tenyésztési programban bika-előállító apaállatként is alkalmazni fogják.

  Ptit Coeur Doorman Darlingo

  Loh Dice Red

  Lightstar

  Bestday

  Barkeeper

  Niermann- Schiplage Abi Red PP

 • 2017. augusztusi tenyészértékbecslés

  A 2017. augusztusi tenyészértékbecslés folytatódott a MASTERRIND sikere mind a lányokkal igazolt, mind pedig a genomikus Holstein bikák körében.  Partnereink számára még jobb minőségű és még szélesebb körű származással rendelkező bikákat kínálunk a MASTERPROVEN (lányokkal igazolt) és a MASTERGEN (genomikus) csoportban is, ezzel gyorsítva a genetikai előrehaladást és növelve az állományok gazdaságosságát.

   

  MASTERPROVEN:

  Az augusztusi tenyészértékbecslés nagy nyertese Weelder Special Force (G-Force x Planet x Shottle), amelynek 1428 lánya bizonyít a termelésben és 359 lánya rendelkezik küllemi bírálattal. Össztenyészérték szempontjából 3 pontot javított, ezzel a Német Top listán a #12 helyet szerezte meg (RZG 143 (TPI 2258)). Force a jól ismert Walkup Bell Lou Etta VG-88 családból származik, közepes rámájú, erős, mély teheneket örökít optimális farlejtéssel és szilárd szervezettel. Lányai jól funkcionáló tőgyekkel rendelkeznek, jól illesztéssel és tökéletes bimbóhelyeződéssel. Force a legtöbb egészségi tulajdonság tekintetében is kiemelkedő és a lányokkal igazolt vonalban a legfertilisebb bikák közé tartozik. Az első 31 Hollandiába exportált lányának teljesítménye alapján Force a holland Top 10 listán a  #8 helyre került az igen meggyőző 292 NVI értékkel.

  Heidenskipster Beart

  Weelder Special Force

  Másik népszerű zászlóshajónk az augusztusi értékelés után is megtartotta jó helyezését. Heidenskipster Beart (Beacon x Goldwyn x Oman) a sikeres Markwell Raven családból RZG értéke 138 lett, nagyszerű és megbízható tenyészértékeit bizonyítja csaknem 8000 lánya a termelésben és több mint 2100 lánya küllembírálat alapján. Beart kitűnő minőségű lányai a laktáció során folyamatosan egyre jobban teljesítenek, ezzel is aláhúzva a tényt, hogy Beart könnyedén megtartja vezető státuszát a tenyésztésben típus, láb-lábvég és tőgyek szempontjából is. Ráadásul Beart kivételes fitnesz tulajdonságokat örökít, a lányokkal igazolt bikák közül ő a feltétlen #1 Németországban: RZFitness (150) és RZRobot (147).

   

  MASTERGEN:

   

  Az augusztusi tenyészértékbecslés során a MASTERGEN (genomikus) csoportba tartozó bikák köre is bővült, ezzel lehetővé téve partnereink számára a változatos választási lehetőséget bármely általános vagy speciális párosítási tervhez.

  Rögtön utána következik Bestday (Bestboss x Balisto x Emerald), egy újabb MASTERGEN friss belépő a német Top 5 listában, az amerikai Wilcoxview Rudi Cali EX-92 családból, amely kivételesen magas tej szárazanyagtartalmat örökít kiváló tőgyekkel, tőgyegészséggel és hasznos élettartammal (ISU 204).

  Kenmore Jedi Emperor RDC (Jedi x Day x Snowman) ebben a körben szenzációsan teljesített, a német Jedi apaságú bikák között a legjobban minősült (RZG 154), ezen kívül vörös gén hordozóként egyedi a palettán.  Emperor a legendás kanadai Roxy tehéncsalád leszármazottja. Emperor RDC kitűnő választás mind a fekete-tarka, mind pedig a vörös-tarka tenyésztők számára.  Emperor magas örökítő értékekkel rendelkezik típus, tőgyek és hasznos élettartam szempontjából (Udder 135, RZN 138, GTPI 2662, ISU 190). A MASTERRIND Top Jedi apaságú bikakínálatában találjuk S-S-I Jedi Saber-t (Jedi x Headway x Supersire) (RZG 153, GTPI 2647) és S-S-I BG Jedi Darthvader-t (Jedi x Partyrock x Mogul) (RZG 153, GTPI 2664) is.

   A nemzetközi porond reflektorfényében van Clear-Echo Motown (Modesty x Tatum x Mogul) a sikeres Morningview Converse Judy EX-93 tehéncsaládból, magas tejhozamot örökít (+2131 PTAM) fantasztikus tőgyekkel (GTPI 2679).

  A MASTERRIND örömmel mutatja be genomikus fekete-tarka és vörös-tarka Holstein, típus tekintetében német toplistás bikáit. Az izgalmas Doorman apaságú Ptit Coeur Doorman Darlingo anyja a 2017-es svájci Expo-n Supreme Champion címet szerzett DH Gold Chip Darling EX-94. Darlingo a ranglista élén áll a döbbenetes 149-es RZE értékkel (PTAT 3,00), típusa alapján az egész világon érdemes bevenni a tenyésztésbe. A #1 vörös genomikus bika összküllem alapján augusztusban  Arino Red (Archive-Red x Sympatico x Talent 2) a legendás All-American Apple tehéncsaládból származik (RZE 140, PTAT 2.52, GTPI 2270). A típus tekintetében vezető helyen álló bikák, Darlingo & Arino szaporítóanyagából elérhető konvencionális és szexált is.

  Supercup

  Heidenskipster Downtown

  S-S-I BG Jedi Darthvader

  S-S-I Modesty Jazz

  Barkeeper

  Az új #2 német genomikus bika augusztusban Supercup (Shep x Balisto x Numero Uno) a Coyne-Farms Ramos Jelly VG-85 családból, amely erősen tartja helyét a hihetetlen 162 RZG értékkel. Supercup az összes tulajdonság tekintetében kivételes értékeket kínál, ezenkívül K-Cn BB és Beta-Cn A2A2 allélokat hordoz (ISU 195, PFT 3646).

  A Jetset apaságú bikák között a német #1 K&L JT Jameson (Jetset x Balisto x Man-O Man), amely a genomikus kínálatban augusztusban új belépőként rögtön a német Top 5-be #4 helyre került össztenyészérték alapján az igen magas 161-es RZG értékkel. Jameson a magas termelésről ismert  Tui Onyx Nick VG-86 tehéncsaládból származik és a magas fehérjetartalmat fantasztikus tőgykompozittal (140) ötvözi (333 NVI, 193 ISU).

  A legjobb német Doorsopen apaságú bika, Heidenskipster Downtown (Doorsopen x Supersire x Gerard), a Morningview Converse Judy EX-93 családból szilárdan tartja a helyét a meggyőző 156-os RZG-vel,  emellett a nemzetközi listákon is igen magas helyezést ért el (ISU 224, NVI 346, PFT 3881).

  A MASTERRIND kivételes Modesty apaságú bikái az aktív német Modesty-fiúk között a #2 és #3 helyen állnak, valamint kiváló nemzetközileg elismert tehéncsalád háttérrel rendelkeznek. S-S-I Modesty Jazz (Modesty x Kingpin x Supersire) a magas termelés, kitűnő típus és fitnesz csodálatos ötvözete  (GTPI 2714, RZG 149, RZE 136).

  A MASTERRIND Top Battlecry apaságú bikái közül kiemelkedik Barkeeper (Battlecry x Galaxy x Beacon) (RZG 158, ISU 214), amely főleg Európában keresett bika, magas beltartalmi értékekkel, kitűnő típussal és fitnesz tulajdonságokkal.

  Bestday

  Kenmore Jedi Emperor

  S-S-I Jedi Saber

  Clear-Echo Motown

  Ptit Coeur Doorman Darlingo

 • 2016. augusztusi tenyészértékbecslés

  A MASTERRIND örömmel fogadta a 2016. augusztusi tenyészértékbecslésen elért kitűnő helyezéseket. Leányokkal igazolt tenyészértékű elit bikáink még feljebb kerültek a rangsorban, emellett a MASTERPROVEN & MASTERGEN bikakínálatba is számos új izgalmas bika került. Ezek az eredmények tovább erősítik a pozíciónkat a német Holstein-tenyésztési programban.

  Méltán népszerű zászlóshajónk Poppe Snow RF RDC (Snowman x Spencer x Roumare), amelynek 1299 termelésben lévő lánya és 324 küllemi bírálattal rendelkező lánya bizonyítja apja örökítőértékét. A bika TPI értéke 4 ponttal nőtt, RZG-értéke 144 lett, amellyel a német ranglista 6. helyén áll a leányokkal igazolt bikák között (2193 TPI). Snow RF valódi világklasszis Snowman-utód, amely szerencsésen ötvözi a magas örökítő értékeket a termelési tulajdonságok, típus és fitnesz-tulajdonságok terén. Közvetlenül mögötte, a 7. helyen végzett a Glenn-Ann Durham Pepper EX-90 családból származó Baccus Picanto (Snowman x Mac x Shottle), amelynek RZG-értéke 4 ponttal nőtt a mostani tenyészértékbecslés során. Picanto magas szintű tejtermelést örökít, ugyanakkor a tejelőjelleget és fitnesz tulajdonságokat is javítja. Fiatalos, erőteljes lányai közepes méretűek, tökéletesen alkalmasak a kötetlen tartásra, a lábak, lábvégek nagyon korrektek, a tőgy minősége kitűnő. A bika nagyon jó jellemzői közül is kiemelkednek az egészségi tulajdonságok, ezek között is igen jók a nehézellés és sperma minőség értékei, amelyek révén Picanto a legjobb bikák közé tartozik a tenyésztésben. Picanto a ritka Kappa-kazein 3 BB genotípus hordozója.

  Azon bikáink közül, amelyeknek most minősültek először lányaik teljesítménye alapján, Weelder Special Force (G-Force x Planet x Shottle) érte el a legmagasabb RZG-értéket (RZG 140), ezzel a 15. helyre kerülve a rangsorban. Force a jól ismert és közkedvelt Walkup Bell Lou Etta VG-88 családból származik, amelynél jellemző a magas tejhozam, magas tejfehérje termelés, kitűnő tőgyegészség és hosszú hasznos élettartam. Az új MASTERPROVEN bikáink közül a második legjobb De Rith Punto (Snowman x Goldwyn x Shottle x Ralma Durham Frisky VG88), amely a 17. helyen debütált (RZG 140, TPI 2122).

   

  Daughtergroup (S. Beart)

  Red Mist (Elburn x Spencer x Roumare) verhetetlenül debütált, mint ivadék vizsgálattal rendelkező bika, rögtön a német vörös Holstein ranglista élén landolt. Red Mist olyan tejfehérje-tartalom javító elit bika,

  amely a jól ismert Dutch Tulip Pietje 514 tehéncsaládból származik. Az új német vörös #1 bikánk Poppe Snow RF anyai féltestvére. Red Mist a magas tejfehérje és kitűnő tejelő jelleg előnyös kombinációját kínálja (RZG 144, RZM 144, TPI 2075).

  Fleur (S. Snow RF RDC)

  A MASTERPROVEN (lányokkal rendelkező) német RZG ranglista top 20 bikája között található még Beach-ball, amelynek termelési értéke (RZM 141) 4 ponttal, RZG-értéke (RZG 141) pedig 2 ponttal nőtt. Ez a megkülönböztetett figyelmet érdemlő bika anyai ágról (Bolton x Leif x Lasso) a megszokottól eltérő bikavonalat képvisel, pedigréjében nem található Goldwyn vagy Planet. Beach-ball termelési örökítőértékei magasak, különösen a tejhozam, tejzsír, tejfehérje mutatók, emellett lányai problémamentes, profittermelő tehenek hihetetlen jó tőgyekkel. A bikában rejlő óriási lehetőségeket az amerikai értékelés is tükrözi, ahol 84 ponttal javult, ezzel 2310-re ugrott a TPI értéke.

   

  Punto (S. Snowman)

  Fanatic (Freddie x Planet x Ramos) és Heidenskipster Beart (Beacon x Goldwyn x Oman) az áprilisi tenyészértekbecslés óta még több lánnyal rendelkeznek, mindkettőnek nőttek az értékei mind a termelés, mind pedig a típus szempontjából, ezáltal jelentősen javították pozíciójukat arangsorban. A népszerű fitnesz-specialista Fanatic a híres Larcrest Cosmopolitan VG-87 amerikai tehéncsaládból származik és 4 ponttal nőtt mind az RZG, mind pedig a TPI értéke (RZG 136, 2200 TPI). A bikát alkalmazó telepek nagy megelégedésére Fanatic magas beltartalmat, nagyon jó tejelő jelleget, a fő egészségi tulajdonságok tekintetében - beleértve a kivételes sperma fertilitást, lányainak termékenyülését, hasznos élettartamát, fejhetőségét és komplikációmentes ellést - kimagasló értékeket örökít. Beart tenyészértékét 3189 termelésben lévő és 990 minősített lánya igazolja. Beart tejhozam örökítőértéke 81 kg-mal javult, továbbra is Németország egyik legjobb bikája, amely 138-as RZE-értékkel dicsekedhet. Beart az RZ-fitnesz és RZ-robot értékek alapján a német rangsorban az 1. számú helyezést tartja, ugyanakkor nagyon megbízható a könnyű ellés örökítése szempontjából is (RZG 133, TPI 2173).

  Red Mist (S. Elburn)

  Beachball (S. Beacon)

  Jerrylee (Jerudo x Mr. Burns x Modest) és Denmire Rachman-Red (Secure Red x Goldwyn x Faber) két olyan vörös bikánk, amelyek szintén most minősültek először lányaik teljesítménye alapján és ebben a körben a top tízes listán végeztek. Jerrylee azonnal a 6. helyre került, 137-es RZG-értékkel, amely a lányai egyöntetűen jó teljesítményének köszönhető. Rachman a híres DRA-August EX-96 tehén leszármazottja, ezzel kívánatos pedigrét nyújtva jó termelési tulajdonsággal és kitűnő típussal (RZG 130).

KAPCSOLAT

 

Masterrind Magyarország Kft.

1172 Budapest, Rétifarkas utca 6.

 

-----------------------------------------------------

 

+36 30 400 9856

 

HÍRLEVÉL

 

Ne maradjon le legfrissebb híreinkről és promócióinkról, kérje hírlevelünket! Regisztrációjával elfogadja adatkezelési szabályzatunkat.